Regio West Competitie

De Regio West Competitie is onderverdeeld in een A, B, C en D-Poule. De Regio West Competitie is een vijftal wedstrijden waarin leden met een startvergunning vanaf het jaar waarin ze 12 jaar worden mee mogen doen. Alleen mogen per programmanummer slechts drie deelnemers worden ingeschreven. Er mogen eventueel ook reservezwemmers worden opgegeven, zodat ook in geval van onvolledige series, de banen, in overleg met de organiserende vereniging, opgevuld kunnen worden. Het deelnemen is dan wel BM (Buiten Mededinging). Bij estafettenummers mag één ploeg per vereniging worden opgesteld. Aan het eind van de competitie worden de snelste zwemmers op alle afstanden uitgenodigd voor de kringkampioenschappen. Dit zijn 4 dagen waarin de snelste zwemmers uit de Regio West Competitie tegen elkaar strijden om het Regio West Competitie-kampioenschap binnen hun leeftijdscategorie op een bepaalde afstand.

De puntentelling
Voor de puntentelling wordt genomen de gezamenlijke tijd van de twee snelste zwemmers per vereniging. Start men met één deelnemers, dan telt die tijd + de slechtst genoteerde tijd, die voor de puntentelling in aanmerking komt. Als straf komt daar boven opgeteld drie seconden per 50 meter met een maximum van 9 seconden. Als een zwemmer gediskwalificeerd wordt, dan wordt bij die tijd 3 seconden per 50 meter (met een maximum van 9 seconden) opgeteld. Is deze tijd (incl. strafseconden) sneller dan de 1e of 2e tijd die voor de puntentelling in aanmerking zou komen, dan wordt toch die tijd gebruikt bij de puntentelling. Voor alle afdelingen geldt wanneer men in het geheel niet op het betreffende nummer start, dan wordt 2x de slechtst genoteerde tijd (die voor de puntentelling in aanmerking komt) genomen met 2x de genoemde strafbepaling.

Poule Indeling
De poule indeling wordt aan de hand van de puntentotalen van de eerste twee wedstrijden bepaald. Deze twee wedstrijden worden met willekeurige ploegen gezwommen. Er zijn in totaal 4 Poules: van A t/m D. De overige 3 wedstrijden zullen in poule verband worden gezwommen en zullen dus tegen ploegen van gelijkwaardige snelheid zijn. De winnende ploeg in een Poule krijg tijdens de laatste wedstrijd een beker uitgereikt.